Grundläggande fakta om golf

Verkar golfvärlden spännande men känns som ett mysterium? Vi på golfresa-till hjälper dig att tolka de vanligaste termerna.

Vad är Grönt kort?

För att få spela på en golfbana måste du ha ett grönt kort. Det är ett slags körkort för golfspel och innebär att du måste genomgå en kurs och ett prov innan du får spela fritt. I kursen ingår en teoretisk och en praktisk del. Golfklubbor brukar du få låna av klubben.

Du kan skaffa ditt gröna kort på de flesta golfbanor. Om du vill resa utomlands och spela kan de vara skönt att ha skaffat ditt gröna kort redan på hemmaplan. Att lära sig de teoretiska bitarna på sitt modersmål går snabbast för de flesta. Dessutom kan du uppskatta de utländska banorna mer när du väl är på plats.

När du fått ditt gröna kort har du handikapp 54. Detta innebär inte att du har tillträde till alla banor, utan endast de som tillåter spel med endast grönt kort. Det "officiella handikappet", som också är din inträdesbiljett till flera banor, är 36. Vissa banor utanför de nordiska länderna kan ha ännu lägre handikapp, så det är viktigt att kolla upp innan du bokar en golfresa och räknar med att spela på vissa banor.

Vad är handikapp?

Handikappet visar hur duktig du är på att spela golf. När du tagit ditt gröna kort har du 54 i handikapp och härifrån måste du arbeta dig neråt. När du har 36 har du tillgång att spela på fler banor. I Norden är 36 vanligt, men i övriga världen kan det vara ännu lägre. Ta alltid med bevis på ditt handikapp när du reser utomlands, så att du inte nekas spel!

Handikappet visar hur många slag du behöver för att få bollen i hålet för alla 18 hål på banan. Ditt handikapp anger hur många slag extra utöver banans ideal som du behöver för att få ner alla bollar i hålen. På en bana med 18 hål räknar man med att man behöver 72 slag för att gå hela banan. Det är detta som kallas banans "par". Handikappet räknas sedan ovanpå detta. Om du just fått ditt gröna kort har du 72 slag plus 54 slag på dig att gå runt banan, dvs. 126 slag. I och med att du blir bättre på att spela så sänker du ditt handikapp. I början går det ganska snabbt att bli bättre, men ju bättre du blir, desto svårare är det att sänka ditt handikapp. Handikappet sänks genom att du spelar, men det avläggs inga vidare prov, utan det är eget samvete och noggrann protokollföring. Det är alltså teoretiskt sett möjligt att fuska (vilket det även är på banan), men det anser golfförbunden vara otänkbart att någon skulle göra.

Måste man ha vita kläder?

Sverige är ett ganska avslappnat land när det kommer till golfklädsel. På många banor utomlands måste du ha specifika golfkläder i vissa färger, så det rekommenderas att kolla upp innan du besöker banan. Har du fel slags kläder kan du nekas tillträde. I Sverige är man numer pragmatiskt lagda och klär sig efter väder.

Vilken utrustning behöver jag?

För att komma igång med att spela behöver du lite grundläggande spelutrustning, dvs. förutom kläder. En grunduppsättning klubbor och en golfbag lägger grunden. Golfbutikerna hjälper dig att plocka ihop en lämplig uppsättning klubbor utifrån din spelvana. Det brukar vara förmånliga priser på särskilda startpaket. Varefter kommer du sedan köpa på dig olika klubbor för olika typer av spel, i och med att du blir duktigare. En vagn att dra golfbagen på kan vara praktiskt till och från bilen, men även på banan om du inte har golfbil eller caddie.

Övrig utrustning som behövs är bollar och peggar (den du sätter bollen på när du slår). Ett par golfhandskar uppskattas av de flesta. Klubban ligger bättre i handen och du slipper få blåsor. Ett par särskilda golfskor kan vara bra om det är dåligt väder, eftersom du slipper halka på gräset.

Och - lämna golfparaplyet hemma. Regnkläder är betydligt mer praktiskt!