Bra att veta om att boka flyg

Att boka en flygbiljett har blivit lite mer utmanande de senaste fem åren. Vi som kunder har en djungel av resebyråer att välja mellan. Antalet Internetbyråer gör inte saken lättare, utbudet är enormt. Det gäller att veta var man ska leta för att hitta det man söker och dessutom gäller det att kunna tolka de siter du besöker.

Våra bästa tips för att boka flyg


Boka på en välkänd site

En site som du känner igen namnet på och associerar till något positivt ,eller känner du någon som bokat via den? Verifiera även att resebyrån ställt garanti till Kammarkollegiet. Alla seriösa resebyråer gör det. Sök garanti för en resebyrå här.

Sker betalningen säkert?

Sker betalningen via https? Om inte, välj en annan site.

Ingår det kortavgift och skatter i totalpriset?

Jämför priserna från olika butiker på rätt sätt. Ibland tillkommer skatter och avgifter för betalning senare i flödet. Gå fram till betalsidan för att se vad totalpriset blir.

Finns det service via telefon?

Om du hittar en site på Internet - ta reda på om det finns kundservice per telefon. Om du får problem eller har önskemål är det guld värt.

Hur får du din biljett?

Biljetten är leveransen av din beställning. Det finns olika typer av biljetter, beroende på vad du bokar. E-ticket är det absolut vanligaste. Du reser antingen biljettlöst, dvs. du uppger bokningsnumret vid incheckningen, eller på ett valfritt kort (t.ex. Visa eller Eurobonus), där du i så fall måste ta med kortet på resan. Du kan inte alltid välja om du vill resa biljettlöst eller på kort, utan det beror på t.ex. flygbolaget. I en del fall förekommer fortfarande pappersbiljetter. Pappersbiljetter är mycket dyra för en resebyrå och därför tar de betalt av kunden för att täcka sina kostnader. Om du får välja, välj en e-ticket. I en del fall, t.ex. om du har med dig barn under två år, så måste barnet resa på pappersbiljett. I så fall kan ni få olika biljettyper. Pappersbiljetterna är på väg att försvinna världen över.

Vad kostar golfbagen och är det gratis att checka in bagage?

Kolla upp vad det kostar med golfbagen för det flygbolag och den sträcka du väljer. Ta även reda på om bagage är gratis att checka in. Många lågprisbolag tar numera betalt för incheckat bagage. Däremot brukar det vara en generös volym för handbagaget.